Digitaal expressionisme

Introductie in de wereld van de moderne kunst

Er is “kunst” en er is “moderne kunst”. Dat zijn twee totaal verschillende dingen. Het is moeilijk om “kunst” te definiëren, maar het is vrij gemakkelijk om “moderne kunst” te definiëren. Er zijn eigenlijk slechts twee criteria:

   Je denkt “Dat is moderne kunst”, en
   Je denkt “Dat had ik zelf kunnen doen”.

Nu zijn er veel dingen die je zelf kunt doen, dus de uitdaging is om mensen te laten denken dat het kunst is. Toen ik besloot om kunstenaar te worden, realiseerde ik me dat elke kunstenaar inspiratie nodig heeft. Ik besloot me te laten inspireren door Piet Mondriaan en Barnett Newman.

Piet Mondriaan (soms ook Mondrian genoemd) was een Nederlandse schilder die leefde van 1872 tot 1944, en hij maakte dit:

Mondriaan Composition with Yellow Blue and Red
Compositie met rood, geel en blauw

Barnett Newman, een Amerikaanse schilder, leefde van 1905 tot 1970 en hij schilderde dit:

Newman Who's Afraid of Red yellow and Blue
Newman – Who’s afraid of Red Yellow and Blue? (Wie is Bang voor Rood, Geel en Blauw?)

Als je het beschadigt en dan laat herstellen, ziet het er zo uit:

Restored Red Yellow Blue
Niet Bang voor Rood, Geel en Blauw!

Er was eens een (rijke) man die niet bang was voor rood, geel en blauw, maar dat doet er niet meer toe. Waar het om gaat is dat Mondriaan en Newman mij inspireerden om te gaan denken in rood, geel en blauw.

Dus ik maakte dit:

Blue Red Yellow
Compositie in Rood, Geel en Blauw

… en dit:

Red Yellow Blue
Compositie in Rood, Geel en Blauw

Je denkt misschien “Dat lijkt op moderne kunst” en je zou kunnen denken “Dat kan ik ook”. Natuurlijk … het is moderne kunst!

Hier is een citaat over Barnett Newman:

He is seen as one of the major figures in abstract expressionism and one of the foremost of the color field painters

(Hij wordt gezien als een van de belangrijkste figuren in het abstract expressionisme en is een van de belangrijkste kleurveldschilders.)

En hier is een citaat over Piet Mondriaan:

Mondrian’s paintings exhibit a complexity that belies their apparent simplicity.

(De schilderijen van Mondriaan vertonen een complexiteit die hun schijnbare eenvoud verloochent.)

Juist. En ik maakte eenvoudige digitale computer kunst met een schijnbare complexiteit. Het kan op abstract expressionisme lijken, maar dat is het niet. Het is mijn eigen naam in binaire vorm.

Hoe heb ik dat gemaakt?

In een computer worden alle tekens weergegeven door een getal (de ASCII-code, een getal tussen 0 en 255). Bijvoorbeeld A = 65, B = 66, C = 67, a = 97, b = 98, etc. Dus mijn naam kan worden herschreven als een opeenvolging van (decimale) getallen. In getallen wordt mijn naam dus zo geschreven: 101 105 110 72 32 66 105 106 108 109 97 107 101 114 115. (Let op: het getal 32 is de ASCII code voor een spatie).

Deze getallen kunnen in binaire vorm worden geschreven als een opeenvolging van 8 bits (1 byte). Bijvoorbeeld in binaire vorm wordt het getal 65 (de code voor “A”) geschreven als 01000001 en 66 (“B”) is 01000010.

Voor alle letters in mijn naam nam ik de ASCII-code, zette die om naar binair formaat, en heb dat geschilderd in een raster. De 0 wordt weergegeven als een rood veld en de 1 als een blauw veld (of omgekeerd). De spatie tussen voornaam en achternaam wordt geel. Voila: een nieuw compositie in rood geel en blauw.

En dat was nog maar het begin

Ik realiseerde me dat er meer kleuren zijn dan rood geel en blauw. Daarom ontwierp ik een computer script om mijn naam (of een andere naam) te genereren met verschillende kleurencombinaties, verschillende vormen van velden, verschillende randen, enzovoort. Hieronder zie je een aantal voorbeelden.

Blauw geel zilver
Blauw Geel en Zilver
Limoen Groenblauw Zilver
Limoen Groenblauw en Zilver
Zilver zwart geel
Zilver Zwart en Geel
Wit Rood Limoen
Wit Rood en Limoen

Zoals je ziet kun je ook varieren door spaties voor of achter de naam te zetten.

Nu is je kans om een moderne kunstenaar te worden. Klik hier en genereer je eigen digitale kunst met je naam in elke kleurencombinatie. Kopieer het op een stuk doek of op een plank, hang het aan een muur en noem jezelf een kleurveldschilder. Dat is alles. En als een onschuldige toeschouwer denkt dat het “abstract expressionisme” is, dan glimlach je fijntjes, want alleen jij kent de verborgen betekenis achter de gekleurde velden.

Een nieuwe artistieke stroming?

De term “abstract expressionisme” heeft niets te maken met onze nieuwe school van kunst. Het kan abstract lijken, maar dat is het niet. We zouden het “Digitaal Expressionisme” kunnen noemen, maar er zijn ook andere mogelijkheden. Pointillisme is een vorm van schilderkunst waarbij kleine puntjes van primaire kleuren worden gebruikt. Misschien kan digitale kunst dus worden aangemerkt als “Neo-pointillisme”. Tenslotte is iedere pixel een puntje.

Ontwerp digitale kunst met je eigen naam

Scroll naar boven