Decimale klok

Hier is een klok die onze normale standaard tijd omzet naar decimale tijd:

Normale (24 uren) klok


Decimale klok


 

Decimale Tijd

Onze klokken zijn niet van deze tijd. Als we iets meten (lengte, oppervlakte, volume, gewicht) gebruiken we over het algemeen een decimaal (tientallig) stelsel. Behalve als we tijd meten.

Om tijd te meten gebruiken we een soort "minkukel" systeem met vierenwtintig uren per dag, zestig minuten per uur en zestig seconden per minuut. Dit is gebaseerd op een zestigtallig stelsel.

Een goede reden om geen decimaal systeem te gaan gebruiken is dat omschakelen naar een nieuw systeem te veel problemen zou geven. Daarom gebruiken sommige minkukels in minder beschaafde landen ook nog steeds ounces, miles and gallons.

Maar laten we eens bekijken hoe het zou zijn om een decimaal horloge te dragen. De lengte van een dag hangt af van de rotatie van de aarde, dus een dag blijft gewoon een dag. Maar binnen een dag kunnen we de lengte van uren, minuten en seconden veranderen naar een tientallig systeem.

Gewone tijd Decimale tijd
24 uren per dag 10 uren per dag
60 minuten per uur 100 minuten per uur
1.440 minuten per dag 1.000 minuten per dag
60 seconden per minuut 100 seconden per minuut
3.600 seconden per uur 10.000 seconden per uur
86.400 seconden per dag 100.000 seconden per dag

Hoe vergelijken deze decimale tijdseenheden zich met onze "normale" tijd? Decimale seconden zijn een beetje korter want we hebben er wat meer in een dag. Decimale minuten duren langer dan normale minuten en decimale uren zijn flink wat langer dan de uren die we nu kennen. Hier is een tabel die decimale tijd omzet naar normale tijd.

1 decimale seconde
= 0,864 "normale" seconde
1 decimale minuut = 1,44 "normale" minuut
1 decimal uur = 2,4 "normaal" uur

Als je geen behoefte hebt aan een decimaal horloge, overweeg dan een binair klokje.

3 gedachten over “Decimale klok”

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven